PE5JW

Opensleeve 2m 70cm 5/8 DK7ZB

(25-6-2011)

Vandaag mijn opensleeve antenne voor 2m en 70cm 5/8 afgemaakt het materiaal had ik vorige jaar voor een mini expeditie naar het eiland Texel gekocht maar niet afgemaakt omdat ik tegen een lichtgewicht 10 el 2m beam aanliep op een radiomarkt (t'Harde).

Opensleeve vind ik een leuke manier om een dual band antenne te voeden.
DK7ZB heeft er informatie over op zijn website staan.

Het ontwerp dat ik gebruikt heb is ook een dk7zb materiaal komt bij nuxcom.de vandaan. Vond het toen wel zo makkelijk alles bij elkaar in 1 keer te kopen inplaatsen eerst alles bij elkaar te moeten zoeken, bleek een goed idee ;) .

Omdat ik even niet opgelet had en de gaten voor de straler netjes uitgesneden had in de gaten van de doos ipv zo ver mogelijk tegen de voorkant nieuwe te maken.

Heb ik het anders opgelost de door eenstuk open gesneden zodat de boom in de door kan. Als isolator een stukje spons gebruikt wat denk ik niet zo goed idee is ivm vocht maar we zullen zien.

Even gauw de swr met de analyzer bekeken ( in de woonkamer) die was prima op 2m, 70cm moet buiten gebeuren met wat minder omgevings invloeden.

De antenne aansluiting vond ik naar achter ook niet zo handig,op mijn manier heb je gelijk het chasis deel aan de boom en hoeft je daar niks op te verzinnen .

>>

(26-6-2011)

Heel vreemd als ik de 70cm sleeve straler verschuif heeft dit geen invloed op de swr. Die is met de straler hoog, 1:2 en hoger.

Zonder is de swr rond de 1:1,5 beter dus, geen idee hoe dit het stralingspatroon be´nvloed (verwacht iets nadeling), de straler achter de reflector gezet (los).
Veld test moet uitwijzen of de straler toch dichter bij de 2m straler moet (betekent het mes in de behuizing zetten of toch een andere behuizing).

Met de grootste set eraan die ik heb ;) (uv-3r)